Uzmanı uyardı: Yanlış saklanan et ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Etin Sağlıklı Saklanması ve Tüketilmesi Nasıl Olmalı?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Serap Güzel, kırmızı etin doğru şekilde saklanmamasının ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini vurguladı. Yeni kesilen etin hemen tüketilmemesi gerektiğini belirten Güzel, etin en az 24 saat buzdolabında dinlendirilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca etin kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemesi, temiz yüzeylerde parçalanarak saklanması gerektiğini de ekledi. Etin porsiyonlara ayrılarak hava almayacak şekilde paketlenip derin dondurucuda saklanması gerektiğini belirten Güzel, çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğini dile getirdi. Sağlıklı menülerin oluşturulması için etin yanında bağışıklığı destekleyen gıdaların tercih edilmesi önerisinde bulundu.

Uzman Diyetisyen Serap Güzel’den Kurban Bayramı Öncesi Beslenme Tavsiyeleri

Güven Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzm. Dyt. Serap Güzel, kurban bayramı öncesinde etin saklanması ve tüketilmesi konusunda uyarılarda bulundu. Beslenme uzmanı, etin sadece protein kaynağı olmadığını, aynı zamanda yanlış tüketildiğinde sağlık riski taşıyan bir hayvansal ürün olduğunu belirtti. Güzel, bayram süresince hijyen ve denge kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Güzel, etin tazeliğinin aldatıcı olabileceğini ve yeni kesilen etin sindirim sistemi için uygun olmadığını söyledi. Henüz olüm katılığı evresini tamamlamamış etin tüketilmesinin mide rahatsızlıklarına, şişkinliğe, hazımsızlığa ve bağırsak problemlerine yol açabileceğini belirtti. Dinlenmeden tüketilen etin özellikle yaşlılar, çocuklar ve mide hassasiyeti olan bireylerde ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizdi.

Salmonella ve e.coli gibi bakteriler hızla çoğalabilir

Uzman Diyetisyen Güzel, bayram dönemlerinde zehirlenme vakalarına dikkat çekerek, kesildikten sonra etin taşınması ve saklanması sırasında bakteri üremesinin olabileceğini belirtti. Yüksek sıcaklıkta kesilen etlerin gelişigüzel poşetlere konulup saatlerce araçlarda bekletilmesi durumunda özellikle salmonella ve E.coli gibi bakterilerin hızla çoğalabileceğini söyledi. Güzel, bu nedenle etin temiz yüzeylerde parçalanarak buzdolabına konulması gerektiğini ve kanlı ve sıcak halde uzun süre bekletilmemesi gerektiğini vurguladı.

Etin kokusu ya da rengi her zaman sizi uyarmayabilir

Etin bozulup bozulmadığını anlamanın kolay olmadığını belirten Güzel, etin rengi ve kokusunun normal olabileceğini ancak üzerinde mikrobiyolojik üreme olabileceğini söyledi. Güzel, bu nedenle güvenli saklama koşullarına uyulması gerektiğini belirtti. Etin bir gün buzdolabında dinlendirilmesi, ardından küçük parçalara ayrılarak derin dondurucuya konulmasının önemli olduğunu dile getiren Güzel, bir kez çözdürülen etin tekrar dondurulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Bayram sofralarına denge gelsin

Uzman Diyetisyen Güzel, etin yanında sadece pilav veya börek değil, mevsim yeşillikleri, yoğurt, ayran ve tam tahıllı ürünlerin de sofrada yer alması gerektiğini belirtti. Güzel, fazla et tüketiminin özellikle kalp-damar hastalıkları ve gut olanlarda ciddi yük oluşturabileceğini ve doğru beslenmeyle sindirim sisteminin daha rahat çalışacağını ifade etti.

Gıda hijyenine dikkat ederek sağlıklı bir bayram geçirin

Kurban Bayramı’nda gıda hijyeninin sadece mutfağı değil, sağlığı doğrudan etkilediğini vurgulayan Güzel, sağlıklı pişirme, uygun saklama ve dengeli tüketim ilkelerine uyulması gerektiğini belirtti. Güzel, bayramın sağlıkla paylaşılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Related Posts

Bu belirtiler varsa midenizi üşütmüş olabilirsiniz!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcak havalarda bozulmaya daha yatkın gıdalar ve hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmemesi sonucu akut gastroenterit, halk arasındaki adıyla mide üşütmesi vakalarında artış yaşanıyor.

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Uzmanı uyarıyor: Skolyoz tedavi edilmezse kalıcı sağlık problemlerine yol açabilir

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Günlük rutinleriniz kalp krizini durdurmak için yeterli mi?

Aronya’nın kan şekerini dengelediği belirlendi

Aronya’nın kan şekerini dengelediği ve diyabet hastalarına iyi geldiği belirlendi.

Ereksiyon Problemi Nedir?

Ereksiyon Problemi Neden Olur, Ereksiyon Sorunu Erkeklerde Ne Gibi Psikolojik Sorunlara Yol Açar?