Bursa’da dün uzay çalışmaları alanında önemli bir kongrenin açılışı gerçekleşti. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) işbirliğinde, Bursa Büyükşehir Belediyesi destekleriyle hayata geçirilen GUHEM, Uzay Kaşifleri Derneği’nin (Association of Space Explorers- ASE) düzenlediği bu yılki Planetary Congress’e ev sahipliği yapıyor. Kongreye şimdiye kadar kritik uzay görevlerinde bulunmuş 70 astronot ve kozmonotun yanı sıra bu alanda önemli çalışmalara imza atmış akademisyenler ve özel şirket temsilcileri katılıyor. Uludağ’da düzenlenen kongre kapsamında cuma gününe kadar önemli sunumlar ve özel toplantılarla bu alanda son gelişmeler ele alınacak ve astronotlar katılımcılarla görüş alışverişinde bulunacak.
‘YETKİN İSİMLERDEN DİNLEYECEĞİZ’
Planetary Congress’in açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Burada uzay teknolojileri alanındaki gelişmeleri dünyanın en yetkin isimlerinden dinleme imkânı bulurken, Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut kabiliyetlerini ve gelecek projeksiyonunu hep birlikte değerlendirme fırsatı yakalayacağız. Uzay alanında merak ettiğimiz soruların cevaplarını arayacağız. Uluslararası Uzay İstasyonu gibi birçok ülkeyi bir araya getiren projeler, uzayın gizemini ve bize sağladığı fırsatları anlamamıza imkân vermekte. Uzaydan daha fazla faydalanabilmemiz gerekiyor. Bu da ancak; dünya ülkelerinin ortak bir akıl ortaya koymasıyla, herkesin etkin ve adil şekilde elini taşın altına koymasıyla mümkün” ifadelerini kullandı.
‘İSTİKBAL GÖKLERDEDİR’
Etkinlik kapsamında daha önce önemli uzay görevleri icra etmiş ancak şu an hayatta olmayan astronotlar anılırken Bursa’da hazır bulunan önemli isimler de tek tek alkışlandı. Etkinlikte konuşan Uzay Kaşifleri Derneği Başkanı Reinhold Ewald da, “Biz bu yıl Bursa’da olduğumuz için çok mutluyuz. Soğuk Savaş döneminin yarattığı bölünmeyi ortadan kaldırmak için hala beraberiz. Hepimiz dünyaya ortak bir noktadan bakıyoruz. Ülkenizin kuruluş temeli olan Lozan Anlaşması’nın 100. yılında ‘İstikbal Göklerdedir’ teması ile burada toplanmak çok önemli. Türkiye’yi de bu seçkin topluluğa dahil etmekten çok mutluyuz. Geleceği göklerden inşa etmeye başlayalım” dedi.
HAVACILIKTA YENİ VİZYON
Gökyüzünün sırlarını çözmenin insanların asırlardır süren hayali olduğunu ifade eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere ‘İstikbal Göklerdedir’ hedefini göstermiştir. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkemizi uzay ligine taşıma kararlılığı ise teknolojik altyapısı ve dönüşüm potansiyeli ile lider kent Bursa’mıza uzay ve havacılık yolculuğunda yeni bir misyon yüklemiştir. Bizler de kentimiz için uzay ve havacılık alanlarında Bursa’da yeni bir vizyon inşa ettik” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN UZAYA GİDECEK İLK YOLCULARI DA KATILDI
Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) ve BTSO Bursa Business School organizasyonuyla, Uludağ’da düzenlenen organizasyona Türkiye’nin uzaya gidecek ilk yolcuları olan Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever de katıldı. Eğitimlerine devam ettikleri Amerika Birleşik Devletleri’nden (ABD), kongreye katılmak üzere gelen Gezeravcı ile Atasever, dünyanın birçok ülkesinden gelen astronot ve kozmonotlarla buluştu. Uzay yolculukları öncesinde böyle bir buluşmanın Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşmesinin değerli bir tesadüf olduğunu söyleyen Gezeravcı, “Sektöründe öncüleri temsil eden birçok göreve imza atmış ve tarihe adını yazdırmış insanları, bu sektörde hakikaten birçok ülkenin vatandaşına rol model teşkil eden, 70’e yakın astronotu, ülkemizde bu vesile ile ağırlamak büyük bir mutluluk kaynağı. Bugüne kadar 33 defa yapılmış, 34’üncüsü ülkemize kısmet olmuş bu toplantının, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bizim de uzaya ilk adımımızı atmayı planladığımız, bu önemli yılda icra edilmiş olması, çok değerli bir tesadüf” dedi.
Alper Gezeravcı, ABD’deki eğitimlerle ilgili de, “2023’ün sonlarına yakın icra edilecek. Amerika’daki eğitimler yoğun bir şekilde devam ediyor” diye konuştu. Heyecanla uzay yolculuğuna çıkacağı günü beklediğini belirten Tuva Cihangir Atasever ise “Eğitimlerimiz nisan ayından beri devam ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde ve tabii ki Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kendi modülüne sahip diğer ülkelerde, Japonya, Avrupa gibi ilgili modüllerde aşinalık eğitimlerimizle devam ettirdik. Oldukça yoğun, oldukça seyahatli, oldukça da heyecanlı bir eğitim programı devam ediyor” ifadelerini kullandı