Topuk Kanı Testinin İhmal Edilmesi Bebeklere En Büyük Kötülük Olur

Yenidoğan Tarama Programı İle Bebek Sağlığı Korunuyor

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, doğuştan gelen bazı hastalıklara erken tanı koyma ve müdahale etme imkanı tanıyan topuk kanı testinin ihmal edilmesinin, bir ailenin bebeklerine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu vurguladı.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından 1987 yılından bu yana yürütülen Yenidoğan Tarama Programı sayesinde, bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların erken teşhis edilip tedavi edilmesi hedefleniyor.

Program kapsamında şu anda 6 genetik hastalığın taraması yapılmaktadır. Bu hastalıklar arasında fenilketonüri (FKU), konjenital hipotiroidi (KHT), biotinidaz eksikliği (BE), kistik fibrozis (KF), konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ve spinal musküler atrofi (SMA) bulunmaktadır.

Topuk kanından alınan birkaç damla örnek, hastalık risklerini önleyerek bebeklerin sağlığını korumada önemli bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, topuk kanı testi ve aşı reddi konularında önemli açıklamalarda bulunarak, bebeklerin sağlığı için bu tür tarama ve tedavilerin önemini vurguladı.

Aşılama oranlarının düşmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Baş, aileleri aşılar konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Özellikle çocuk felci, tetanos gibi hastalıkların aşılara bağlı olarak kontrol altında tutulduğunu ve aşı oranlarının düşmesinin hastalıkların tekrar ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade etti.

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç da aşı karşıtlığının yenidoğanlarda ciddi bir sorun olduğunu belirterek, aşıların bebek ölümlerini önlemede önemli bir rol oynadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı ve diğer sağlık kuruluşlarının bu konuda farkındalık oluşturmak için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Şaduman Türkay – Sağlık

Related Posts

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

Lhasa dini şehir mi? Kahire ve Roma dini şehir midir? 2025 AYT dini şehir sorusu cevabı

Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi sorusu, AYT 2025’te yöneltilen sorular arasında yer alıyor. Bu bağlamda Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi sorusu, sınavın akabinde araştırılan hususlar arasında yer alıyor. Peki, Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi? İşte, o ayrıntılar

AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

Üniversiteye girişin en önemli adımı olan bu sınav maratonunda, ÖSYM’nin belirlediği sınav kuralları adaylar için büyük önem taşıyor. Peki, AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

Okullarda serbest kıyafet kaldırılarak, üniforma yeniden zorunlu hale getiriliyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere okullarda serbest kıyafetin yerine tekrar forma uygulamasının başlayacağını belirtti.

En uzun gün – Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi

Yaz gündönümü yani Kuzey Yarımkürede en uzun günün yaşandığı tarih öncesinde geri sayım başladı. Bu doğa olayını merak edenler özellikle “Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için Yaz gündönümü tarihiyle ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, en uzun gün ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi ile ilgili detaylar…

Anadolu’nun kuşlu-çiçekli takvimi

Dört mevsimi yaşayan şanslı ülkelerden biriyiz; bizi daha da özel kılan, coğrafi konumumuz nedeniyle ilkbaharımızın uzun ve çok renkli olması. Ege’de martta başlayan ilkbahar Doğu’da mayıs sonlarını bulur. Doğu Karadeniz’de daha da yükseklere çıkarsanız haziran sonlarında bile yakalarsınız. İlkbaharda coşan, renklenen farklı farklı kuşlar, endemik bitkilerle sürdürülebilir seyahat ve turizm için; her şeyden öte yeni keşifler için çok güzel bir fırsat bu!