Memurların çalışma şartlarında kritik düzenleme: O sınır değiştiriliyor!

Anayasa Mahkemesi’nin 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ilgili iptal kararının ardından hazırlanan ve memurları yakından ilgilendiren torba yasa Resmi Gazete’de yayımlandı.

MEMUR ALIMINDA YAŞ SINIRI GENİŞLETİLDİ

Kamu personel sistemini doğrudan etkileyen torba yasayla memur alımlarında uygulanan 35 yaş sınırı genişletildi. Artık sadece KPSS ile değil, özel yarışma sınavıyla personel alan kurumlarda da 35 yaş sınırı uygulanacak. Bu değişiklik, kanunlar veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle kurulan tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletildi.

UYUŞMAZLIK MAHKEMESİ BAŞKANI ANAYASA MAHKEMESİ’NDEN SEÇİLECEK

Yeni yasayla Uyuşmazlık Mahkemesi’nin başkanı, artık Anayasa Mahkemesi üyeleri tarafından kendi aralarından seçilecek. Bu adım, yargı organları arasındaki görev dağılımını daha şeffaf hale getirmeyi amaçlıyor.

BAKANLAR MÜŞAVİR ATAYABİLECEK

Torba yasa kapsamında yer alan önemli değişikliklerden biri de bakan müşavirliği uygulaması oldu. Bakanlar, özel öneme sahip konularda danışmanlık yapmak üzere bakan müşaviri atayabilecek. Müşavirler doğrudan bakanın emrinde olacak ve yalnızca bakanın görev süresi boyunca görevde kalacak. Gerektiğinde görev süreleri dolmadan da görevden alınabilecekler.

UZMAN VE UZMAN YARDIMCISI ATAMALARINDA YENİ ALANLAR AÇILDI

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine uygun olarak bazı kurumların merkez teşkilatlarında uzman ve uzman yardımcısı istihdamı sağlanabilecek. Bu kapsamda Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları da bulunmaktadır.

ÜST KURULLARA SİYASİ BAĞLANTI ŞARTI GETİRİLDİ

Yeni düzenleme, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi üst kurullarda görev yapacak üyeler için siyasi bağlantı şartı getirdi. Buna göre, bu pozisyonlara atanacak kişiler siyasi partilerin yönetim veya denetim organlarında görev yapmamış ya da bu görevlerden ayrılmış olmalı.

112 ACİL’E ASILSIZ İHBARA AĞIR CEZA

Torba yasayla kamu düzenine ilişkin önemli cezalar da yürürlüğe girdi. 112 Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere arayanlar için 1500 TL, olay yerinde asılsız ihbar yapıldığında ise 15 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Bu cezalar il valilikleri tarafından kesilecek.

Related Posts

Ulaştırma Bakanlığı’ndan otobüs şirketlerine ceza yağdı!

Uraloğlu, yazılı açıklamasında Kurban Bayramı tatili nedeniyle yapılan otobüs firması denetimlerine ilişkin bilgi verdi. “ÜCRET TARİFELERİNE UYMAYAN İŞLETMECİLERİ TEK TEK İNCELENDİ” Tatil öncesi ve sonrasında öncelikle fahiş fiyatlı bilet …

Deprem fırsatçılarına ceza yağdı! Ev fiyatlarına fahiş zamlar yapmışlardı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 23 Nisan tarihinde İstanbul’da meydana gelen depremin ardından satılık ve kiralık emlak ilanlarında fiyat artışına giden emlakçılara 27 milyon lira para cezası uygulandığını açıkladı. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere …

Ticaret Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren serbest bölgeler Mayıs’ta ihracat rekoruna imza attı

Ticaret Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren ve ülkemizin yatırım, üretim ve ihracatına önemli katkılar sunan serbest bölgeler, 2025 yılı Mayıs ayında ihracatta tarihi bir rekora imza attı.

Altında gramaj ve ayar oyunu! Uzman isim ‘sakın’ diyerek adres verdi

Mahmut Şahin, düğün sezonuyla birlikte artan ziynet eşyası alımlarında sosyal medya üzerinden yapılan alışverişlerin ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. Şahin, gramaj ve ayar hileleriyle tüketicinin mağdur edildiğini belirterek, “Hileleri …

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,82 değer kazanarak 9.659,31 puandan tamamladı.

Suriyeliler birinci, Türkler ikinci oldu: O ülkeye vatandaşlık için akın ettiler

Almanya’da 2024’te reform edilen Vatandaşlık Yasası’nın ardından 291 bin 955 kişiye vatandaşlık verilerek rekor kırıldı.