Türk Üniversitelerinin Patent Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Üniversitelerinin Patent ve Faydalı Model Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2010-2024 yıllarını kapsayan 15 yıllık süreçte üniversitelerin yaptığı patent ve faydalı model başvurularında önemli bir artış kaydedildi. AA muhabirinin derlemesine göre, üniversitelerin TÜRKPATENT’e yaptığı başvuru sayısı yüzde 16 bin 300 artarak 10’dan 1640’a ulaştı.

Bu artış, Türk üniversitelerinin bilimsel çalışmalarının ve yenilikçi projelerinin, özellikle patent ve faydalı model alanlarında daha fazla önem kazandığını gösterdi.

İstanbul, Üniversitelerin Patent ve Faydalı Model Başvurularında Lider Konumunda

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvuruları incelendiğinde, İstanbul’un bu alanda lider konumda bulunduğu görüldü. İstanbul’dan yapılan 4 bin 782 başvurunun yanı sıra Ankara, İzmir, Erzurum ve Kayseri de önemli başvurularla dikkat çekti.

Kadın Buluşçu Sayısında Artış

Kadın buluşçu sayısındaki artış da dikkat çekiciydi. Üniversitelerde yer alan kadın buluşçu sayısı, 2022’de 864 iken, 2024’te 1063’e yükselerek yüzde 23’lük bir artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin AR-GE ekosisteminde kadınların rolünün giderek güçlendiğini ve cinsiyet eşitsizliklerinin azalmaya başladığını gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, En Fazla Tescil Belgesine Sahip Üniversite

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, en fazla tescil belgesine sahip üniversite olarak öne çıktı. 2010-2024 yıllarında 932 patent ve faydalı model başvurusuyla İstanbul Gelişim Üniversitesi lider konumda bulunurken, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, 644 başvuruyla ikinci sırada yer aldı.

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvurularındaki artış, Türkiye’nin yenilikçi ve araştırmacı potansiyelinin her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ayşe Böcüoğlu Bodur – Ekonomi

Related Posts

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

2026 Oscar Ödülleri için ilk tahminler açıklandı

Lhasa dini şehir mi? Kahire ve Roma dini şehir midir? 2025 AYT dini şehir sorusu cevabı

Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi sorusu, AYT 2025’te yöneltilen sorular arasında yer alıyor. Bu bağlamda Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi sorusu, sınavın akabinde araştırılan hususlar arasında yer alıyor. Peki, Lhasa, Roma ve Kahire dini şehir mi? İşte, o ayrıntılar

AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

Üniversiteye girişin en önemli adımı olan bu sınav maratonunda, ÖSYM’nin belirlediği sınav kuralları adaylar için büyük önem taşıyor. Peki, AYT’den en erken saat kaçta çıkılır? 2025 TYT, AYT ve YDT’de ilk kaç dakika çıkılmaz?

Okullarda serbest kıyafet kaldırılarak, üniforma yeniden zorunlu hale getiriliyor

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere okullarda serbest kıyafetin yerine tekrar forma uygulamasının başlayacağını belirtti.

En uzun gün – Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi

Yaz gündönümü yani Kuzey Yarımkürede en uzun günün yaşandığı tarih öncesinde geri sayım başladı. Bu doğa olayını merak edenler özellikle “Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için Yaz gündönümü tarihiyle ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, en uzun gün ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi ile ilgili detaylar…

Anadolu’nun kuşlu-çiçekli takvimi

Dört mevsimi yaşayan şanslı ülkelerden biriyiz; bizi daha da özel kılan, coğrafi konumumuz nedeniyle ilkbaharımızın uzun ve çok renkli olması. Ege’de martta başlayan ilkbahar Doğu’da mayıs sonlarını bulur. Doğu Karadeniz’de daha da yükseklere çıkarsanız haziran sonlarında bile yakalarsınız. İlkbaharda coşan, renklenen farklı farklı kuşlar, endemik bitkilerle sürdürülebilir seyahat ve turizm için; her şeyden öte yeni keşifler için çok güzel bir fırsat bu!