![](https://amasra-haber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/kirik-cikik-ve-burkulma-kis-kazalarina-karsi-basit-ama-etkili-7-onlem-0-xHDB96ZA.jpg)
-El bileği burkulması ve kırıkları
Kaygan zeminlerde düşme sonucu elde ve bilekte meydana gelen burkulmalar ve kırıklar oldukça yaygındır. Belirtiler arasında; şiddetli ağrı, morarma, şişlik ve bileği hareket ettirmede zorluk yer alır. Eğer kırık varsa, bilekte şekil bozukluğu da görülebilir.
-Diz yaralanmaları
Karlı ve buzlu zeminlerde yapılan ani hareketler, dizde bağ yaralanmalarına ve menisküs hasarlarına neden olabilir. Özellikle ön çapraz bağ yaralanmaları sırasında dizde ani bir ses duyulabilir. Şişlik, hareket kısıtlılığı, ağrı ve güvensizlik başlıca belirtiler arasındadır.
– Omuz Çıkıkları ve Rotator Manşet Yaralanmaları
Düşme sırasında omza alınan darbeler veya kış sporlarında kontrol kaybı, omuz çıkıkları ve omuz manşet kas ve tendon yaralanmalarına neden olabilir. Ani ağrı, omuzda şekil bozukluğu ve baş üstü aktivitelerde güçlük bu yaralanmaların tipik belirtileridir.
-Kalça kırıkları
Kış aylarında özellikle ileri yaş grubu başta olmak üzere kalça kırıkları sık görülür. Şiddetli ağrı, bacağın dışa dönmesi ve yürüme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösteren bu durum, yaşlı bireylerde yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve kalıcı sakatlıklara yol açabilir.
-Ayak bileği burkulmaları
Buzlu zeminlerde dengesiz bir adım atma veya kayma ayak bileği burkulmalarına neden olabilir. Ağrı, şişlik, morarma ve üzerine basamama ayak bileği burkulmaları ve bağ yaralanmalarının en sık görülen belirtileridir.
![](https://amasra-haber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/kirik-cikik-ve-burkulma-kis-kazalarina-karsi-basit-ama-etkili-7-onlem-1-rIQGy3GC.jpg)
Erken tanı ve tedavi çok önemli!
Doç. Dr. Ziroğlu, kaza geçiren kişinin olabildiğince hareket ettirilmeden, bilinçli şekilde taşınarak ya da gerektiğinde ambulans çağırarak sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiğini vurguluyor. Bazı basit görünen yaralanmalarda ise tedaviye geç kalınmasının ciddi komplikasyonlara yol açabildiğini belirten Doç. Dr. Nezih Ziroğlu “Ortopedik kazalar ve yaralanmalarda; ıstırahatle geçmeyen ağrı, üzerine basamama ya da bölgeyi kullanamama, eklemde sertlik ve hareket kaybı ile şişlik ve morarmanın hızla artması gibi durumlarda zaman kaybetmeden Ortopedi hekimine başvurmak gerekir” diyor.
![](https://amasra-haber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/kirik-cikik-ve-burkulma-kis-kazalarina-karsi-basit-ama-etkili-7-onlem-2-p7G5Ehpu.jpg)
Kış kazalarına karşı basit ama etkili önlemler!
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Nezih Ziroğlu, kışın ortopedik kazalar ve yaralanmalara karşı alınabilecek basit ama etkili 7 önlemi şöyle anlatıyor:
1- Karlı ve buzlu havalarda yüksek topuklu bot ya da çizme giymeyin. Ayakkabınızın altının kaymaz dokulu olmasına dikkat edin.
2- Özellikle karlı ve buzlu zeminlerde küçük adımlar atın. Adımların geniş olması kayma riskini artırır.
3- Ani dönüş ve ani hareketlerden kaçının.
4- Dengeyi sağlayarak düşme riskini azalttığı için elleriniz cebinizde yürümeyin.
![](https://amasra-haber.com.tr/wp-content/uploads/2025/02/kirik-cikik-ve-burkulma-kis-kazalarina-karsi-basit-ama-etkili-7-onlem-3-FKc3KXKp.jpg)
5- Yaralanma riskini azaltmak için kaslarınızı güçlendirici egzersiz yapın.
6- Şapka ve eldiven takın. Kış sporları yaparken mutlaka dizlik, dirseklik ve kask kullanın.
7- Soğuk hava kasları sertleştirip esnekliğini azalttığından dolayı, kaslarınızı sıcak tutacak kıyafetler giyin. Kasları sıcak tutmak dengeyi iyileştirerek düşme ve kaymalara karşı koruma sağlarken, ani hareketlerde sakatlanma riskini azaltır, aynı zamanda eklemlerin daha rahat hareket etmesini sağlayarak eklem sakatlıklarını önlemeye destek olur.
More Stories
Miyomlar kansere dönüşür mü?
Vücuttaki oksijen miktarı nasıl artırılır
Tehlikenin adı “sarı serum”; hızlı çözüm, sağlık risklerini beraberinde getiriyor