2023’teki tarihi seçimlere yaklaşık 8 ay kaldı.
Cumhur İttifakı’nın adayının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu üzerine basa basa söykenirken 6’lı masada aday hengamesi her fırsatta ortaya çıkıyor.
‘Kazanırsak ne yapacağız’ tartışması
Üzerinde mutabık kalınan bir isim şimdi ortaya çıkmazken masa etrafındaki önderlerin seçimin kazanılmasından sonra alacakları misyonlar de tartışma konusu oldu.
Parlamenter sisteme geçiş üzerinde mutabık kalan başkanlar seçim sürecinde ve sonrasında yapılacakları da masa etrafında belirlemeye çalışıyor.
Liderlerin misyon dağılımında iki seçenek
Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine nazaran bu kapsamda misyon dağılımı tartışmaları da başladı.
Hepsi cumhurbaşkanı yardımcısı olacak
Liderlerin misyon dağılımında masada iki seçenek ele alındı. Birinci seçenek, başkanların cumhurbaşkanı yardımcısı olması tarafında. Bu seçenekte önderler, cumhurbaşkanı yardımcısı olarak idarede etkin olarak vazife alacaklar.
Fakat önderlerin milletvekili adayı olması ve seçilirlerse de istifa etmeleri gerekecek.
Bunun da TBMM’de sandalye kaybedilmesine neden olması münasebetiyle bu seçeneğe sıcak bakılmıyor.
“Yardımcılar köprü misyonu göremez”
Liderlerin, bilhassa cumhurbaşkanı yardımcısının Meclis’le irtibatı bulunmaması ve köprü misyonu göremeyecek olması nedeniyle bu fikre uzak oldukları bildirildi.
Yeni bir şuraya genel lider sıfatı ile katılacaklar
Diğer seçenek ise genel liderlerin milletvekili ve parti genel lideri sıfatıyla “Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu”na benzeri bir istişare heyetine üye olmaları.
Bu durumda genel liderler, müracaat şurası sıfatıyla da tanımlanabilecek bir konsey aracılığı ile Meclis ve Cumhurbaşkanı ortasında ilişki misyonunu üstlenecek, Cumhurbaşkanı’na atacağı adımlarda fikir verecek.